• Bábkové divadlo Žilina - Perinbaba

          • Vo štvrtok 11.1.2024 sme sa s našimi žiakmi zúčastnili divadelného predstavenia Perinbaba. Spoločne sme sa preniesli do zasneženého kráľovstva Perinbaby. Tento príbeh je jednou z najznámejších zimných rozprávok. V hre sme mohli vidieť prvky slovenského folklóru a ľudovej tradície. Herci nám spolu s bábkami, predostreli príbeh lásky Jakuba a richtárovej dcéry Alžbetky, ktorým chcela šťastie prekaziť macocha a jej dcéra Dora, ktoré svojím správaním vytvárali veľa humorných situácií. Nakoniec  sme sa opäť  presvedčili, že láska, spravodlivosť  a dobro zvíťazia nad zlom a klamstvom. S predstavením sme boli veľmi spokojní, čo sme potvrdili aj záverečným potleskom. 

          • Posedenie pri stromčeku

          • Posledný deň pred Vianocami, sme už tradične v škole strávili školskou besiedkou. Pod vedením pani vychovávateľky sa žiaci naučili krásne vianočné básne, vinše. Vypočuli sme si spev našich žiakov pod vedením Kristínky Vrúbelovej. Krásnou pohybovou vsuvkou bol tanec, ktorý sa žiaci naučili na tanečnom krúžku. Ľudovým pásmom zavinšovali všetkým kamarátom šťastné a veselé Vianoce. Na záver sme si spoločne zaspievali najznámejšie koledy. Plní očakávaní a vianočnej nálady, sme sa všetci rozbehli do našich domovov, kde budeme čakať na tie najkrajšie sviatky- Vianoce.

          • Vianočné vinšovanie v Zariadení pre seniorov

          • V tento predvianočný čas sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka, spolu s pani učiteľkami, vybrali do Zariadenia pre seniorov potešiť babičky a deduškov. Ľudovým pásmom im deti vyčarovali úsmev na tvári. Pri počúvaní pranostík, vinšov, kolied sa starkým zaleskla aj slzička v oku.  Veríme, že deti im vytvorili príjemnú vianočnú atmosféru. Ďakujeme pani Holíncovej za krásne koledy, ktorými program obohatila.

            Milé babičky a deduškovia, ako povedali deti na záver vinšovania: Prajeme Vám šťastné a veselé Vianoce.

          • Kapustnica

          • V utorok 19.12. sa varila u nás v škole kapustnica. Žiaci sa neučili, počúvali sme koledy, spievali, tvorili, súťažili, hrali sa. Všetky aktivity mali vianočnú tému. Nechýbala dobrá nálada, ku ktorej prispel každý zúčastnený. Spoločne sme strávili krásne dopoludnie, ktorým sme si v škole vytvorili peknú predvianočnú atmosféru. Rodičia z rodičovského výboru zatiaľ uvarili výbornú kapustnicu, na ktorej si pochutnali všetci. Ďakujeme im za ochotu a čas strávený v škole.

          • O hlúpej žene

          • Dnes sa žiaci dočkali očakávaného divadla. Rozprávkový príbeh na motív ľudovej rozprávky ,,O hlúpej žene“ zahrali herci divadla Portál. Žiaci sa dozvedeli, že hlúposť kvitne v každom veku. Veselá činoherná rozprávka poukázala žiakom na to, že láska prekoná aj hlúposť. Všetci sme mali z divadla pekný kultúrny zážitok.

          • Mikuláš a Vianočná burza

          • Mikulášku, dobrý strýčku modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám z
            darov tvojich trošku, či koláča makového, či koníka medového...

            Začiatok krásnej pesničky, ktorú poznajú všetky deti, či dospelí... Mikuláš so svojim
            pomocníkom anjelikom zavítali na koči aj ku nám do Petrovíc. Nezabudol, že aj tu bývajú
            dobré a šikovné deti. Zjavil sa aj čert, ktorý ale nebol potrebný, lebo v Petroviciach bývajú len dobré deti. Po tom, čo Mikuláš rozsvietil stromček, deti ukázali svoju šikovnosť svojimi básničkami, pesničkami, tancom, spevom, či hrou na hudobný nástroj. Mikuláš
            ich všetky obdaroval sladkým balíčkom. Následne otvoril Vianočnú burzu, kde si všetci 
            mohli kúpiť krásne výrobky od výmyslu sveta. Výťažok z burzy putuje deťom do ZŠ
            a MŠ Petrovice. Ďakujeme všetkým, ktorí svojou účasťou a kúpou výrobkov podporili deti
            zo školy a škôlky.

          • Zima, zima, zimička...kŕmidlá pre vtáčatká

          • Naše detičky sú nielen veľmi šikovné, ale majú aj dobré srdiečko, vzťah a cit pre prírodu. Keďže sa už  ochladilo a napadol prvý sneh, mysleli sme na vtáčiky, ktorým sa v zimnom období ťažko hľadá niečo pod zobáčik. S pani učiteľkou, na krúžku Ochranárik, sme vyrobili kŕmidlá pre vtáčatká. Drevené časti, skrutky a tiež aj pracovné nástroje nám  pripravil  p. Plšek  šikovník na prácu s drevom. Deti sa pustili s radosťou do práce. Mnohé sa stretli s takýmto materiálom a pracovným nástrojom po prvý raz a boli nadšené, ako sa im darilo. Pod dohľadom pani učiteľky dokončili  skladanie  a montáž vtáčích kŕmidiel. Takáto aktivita priniesla deťom  radosť z vykonanej práce. Rozvíjali sme si svoje zručnosti, priestorové videnie, presnosť pri práci, dodržiavanie bezpečnosti pri práci a hlavne učenie sa trpezlivosti a vzťah k prírode. Kŕmidlá sa vydarili a deti si ich mohli s hrdosťou pripevniť na plot školského dvora. Nakoniec sme ich naplnili semienkami, ktoré deti pre vtáčiky priniesli.   Veríme, že budú dobre slúžiť všetkým drobným vtáčikom a žiaci budú mať rovnakú radosť z vlastnej práce. 

          • Mikuláš

          • Dnes je 6. december a Mikuláš nezabudol ani naše deti v škole. Bol síce trochu netradičný, neprišiel komínom, oknom, ani na saniach, ale prihovoril sa deťom cez obrazovku počítača. Deti boli prekvapené, Mikuláš im totiž povedal, že ich ,,sleduje“ celý rok a vie, kto si zaslúži od neho odmenu a kto robil počas roka nejakú ,,nezbedu". Ale keďže v škole máme len dobré deti, všetkým poslal pár maličkostí, ktoré ich potešili, no najväčší darček im posiela v podobe divadla, ktoré nás ešte len čaká. Deti strávili v škole krásne doobedie, kreslili, tvorili, učili sa, zaspievali sme si pesničky o Mikulášovi, napísali zoznam želaní Ježiškovi. V triedach sme si navodili príjemnú vianočnú náladu a Mikuláš nám spríjemnil advent. Mikuláš ďakujeme.

          • Advent

          • Advent je obdobie štyroch týždňov pred Vianocami. Význam tohto slova pochádza z latinského slova ,,adventus“, čo znamená príchod. Jeho začiatok sa vypočítava podľa kalendára a vždy začína prvou nedeľou po sviatku Svätého Ondreja. Advent je čas prípravy na narodenie Ježiša Krista a je spojený s rôznymi tradíciami, ako napríklad zapálenie adventných sviečok, zdobenie vianočných stromčekov a pečenie tradičných vianočných koláčov. K adventu neodmysliteľne patrí aj adventný veniec, ktorý nám pomáha odrátavať  „dni do Vianoc“. Sviečky na adventnom venci sú štyri, ktoré symbolizujú štyri nedele do Vianoc. Každá zo sviečok nesie posolstvo. Prvá adventná sviečka znamená Mier. Druhá sviečka nám má pripomínať Vieru, ktorú by sme si mali posilniť. Tretia adventná sviečka v sebe nesie posolstvo Lásky. Štvrtá sviečka symbolizuje nehasnúcu Nádej. Svetlo sviečok predstavuje večný život. Sviečky na adventnom venci sa zapaľujú postupne. Každú nedeľu sa zapáli ďalšia. Poslednú nedeľu pred Vianocami horia na adventom venci všetky sviečky spoločne. Ďakujeme pánovi farárovi za požehnanie sviečok na našom školskom adventnom venci.

          • Beseda s pani spisovateľkou Zuzanou Kuglerovou

          • Dňa 22.11. mali naši žiaci možnosť stretnúť a osobne spoznať poetku, spisovateľku, novinárku a autorku slovenských povestí pani Zuzanu Kuglerovú, ktorá prijala naše pozvanie na besedu. Pani spisovateľka preslávila Petrovice knihou Čarodejnica z Petrovíc. Porozprávala nám o tom, kto a kedy jej dal námet na túto knihu, o svojej tvorbe a prezradila aj pár maličkostí zo svojho života. Žiaci zasypali pani spisovateľku zaujímavými otázkami, na ktoré im s radosťou odpovedala. Prečítala nám kúsok z jednej z najnovších kníh Čert v sukni, ktorú si žiaci mohli aj kúpiť. Nechýbala autogramiáda, fotenie a samozrejme gratulácie. Pani spisovateľka oslavuje totižto zajtra narodeniny. Na besedu zavítal aj pán starosta, ktorý sa poďakoval pani Kuglerovej za jej návštevu Petrovíc, za prezentáciu obce a ako správny muž nezabudol na kyticu. Tak teda všetko najlepšie pani spisovateľka, veľa tvorivých chvíľ a nápadov. Ďakujeme za krásne a podnetné dopoludnie.

          • Kaligrafia- Bytča

          • V Sobášnom paláci v Bytči je počas každej sezóny inštalovaná zaujímavá výstava. Tentokrát to bola výstava s názvom Kaligrafia = krasopis. Absolvovali sme ju aj my s našimi deťmi. Žiaci sa dozvedeli o tom, ako vznikalo písmo, o jeho histórii, o tom ako sa šírilo. Oboznámili sa s azbukou, švabachom, egyptskými hieroglyfmi či Braillovým písmom. Ocitli sa na chvíľu aj v ,,krajine pisárov“, kde mali možnosť si vyskúšať krasopis, či čínske písmo. Hravou formou si trénovali písanie, čo sa im veľmi páčilo. Veríme, že sa sem opäť niekedy vrátime.

          • Pani učiteľky- dôchodkyne

          • Október - symbol jesene, je to mesiac, keď príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Nie nadarmo sa o dôchodkovom veku hovorí ako o jeseni života. Je to životné obdobie, ktoré so sebou prináša dozrievanie múdrosti, skúsenosti, ale aj radosti a bolesti. Nie nadarmo práve október je mesiacom úcty k starším.

            S radosťou a potešením sme v škole opäť po roku privítali pani učiteľky dôchodkyne. Žiaci si pripravili krátky program, po ktorom si zaspomínali na svoje učiteľské obdobie. Veríme, že sa opäť uvidíme o rok.

          • Týždeň zdravej výživy

          • 16. októbra je Svetový deň zdravej výživy. My sme si ho v škole pripomínali nielen jedným dňom, ale celým týždňom. Od 16. do 20. októbra sa na našej škole totiž konal TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY.  Všetky tieto dni boli zamerané na zvýšenú konzumáciu ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov. Dni sme tematicky farebne ladili, počas ktorých prebiehali rôzne aktivity zamerané na zdravie a zdravý životný štýl. Súčasťou týchto dní boli rôzne pohybové aktivity, kvízy, tvorby projektov, výtvarných prác a pracovných listov. Spoločne sme zvládli prípravu zdravých šalátov, nátierok, či ochutnávku zeleniny. Zdraviu prospieva aj pobyt na čerstvom vzduchu. Preto sme v stredu zorganizovali šarkaniádu. Máme za sebou krásny týždeň, o čom svedčí množstvo fotiek vo fotogalérii.  

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Koniec septembra patrí Svetovému dňu mlieka v školách a tento deň sme si pripomenuli aj my. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Obsahuje mnohé významné látky, hlavne bielkovinytukycukryvitamíny a minerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostry a zubov. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkoch a o skladovaní, predaji a význame mlieka. Zapojili sa aj do kvízu, v ktorom sa im skvele darilo. Pracovali na pracovných listoch, nakreslili si svoju šálku na mlieko. Najviac sa im však páčila ochutnávka mliečneho koktejlu, ktorý si vyrobili. Chutil skvelo! Tento deň sa žiakom veľmi páčil a počas prestávky sa s chuťou pustili do svojej mliečnej desiaty. Ďakujeme aj pánovi Šmárikovi za syry, na ktorých si deti pochutnali a spoločne si zaželali dobrú chuť. 

          • Didaktické hry v prírode

          • V stredu 13.9. sa uskutočnili na našej škole didaktické hry v prírode. Vybrali sme sa teda do prírody, kde prostredníctvom rôznych cvičení v prírode, bolo našim cieľom zlepšiť úroveň pohybových schopností a špeciálnych zručností detí, upevniť kladný vzťah k ochrane prírody,  pozorovať prírodu, určovať prírodniny. Pri presune do prírody bolo dôležité dodržiavať pravidlá cestnej dopravy, poznať dopravné značky. V cieli všetkým desiata chutila viac, než v škole, keďže bola na čerstvom vzduchu. Slniečko sa na nás usmievalo počas celého predpoludnia

          • Slávnostný začiatok šk. roka 2023/2024

          • V pondelok 4. 9. 2023 sa začal nový školský rok 2023/2024 aj u nás na Základnej škole v Petroviciach. Prázdne chodby našej školy sa po dvoch mesiacoch prázdnin opäť zaplnili štebotom žiakov, ktorí sa dlhšie nevideli, rodičov odprevádzajúcich svoje ratolesti do školy a aj nás zamestnancov. Vypočuli sme si štátnu hymnu a pani riaditeľka predniesla slávnostný príhovor a následne aj pán zástupca starostu.

            Osobitne nezabudli privítať ani tých najmenších žiakov – našich nových prváčikov. Pre nich bol tento pondelok iste výnimočný deň, pretože sa z nich už stali školáci. Najprv nesmelo stáli pri rodičoch, no postupne zložili sľub prváčika, pani riaditeľka ich pasovala za školákov, dostali knihu od zástupcu starostu, medailu od triednej pani učiteľky a smelo sa s ňou pobrali do prváckej triedy.
            Následne sa aj ostatní žiaci rozbehli spolu s triednymi učiteľkami do svojich tried, aby po krátkom informatívnom stretnutí mohli utekať domov a ešte si užiť tento voľnejší deň. Veď od utorka sa už treba naplno pustiť do školských povinností.

            V novom školskom roku prajeme všetkým žiakom veľa úspechov, síl a radosti, všetkým rodičom veľa trpezlivosti aj láskavosti a všetkým pedagógom veľa elánu a odhodlania odovzdať žiakom to najlepšie...