• Slávnostné otvorenie šk. roka 2023/2024

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Petrovice oznamuje žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 4. septembra 2023 (pondelok) o 8.30 h. pred budovou základnej školy.

            Žiaci sa v sprievode triednych učiteľov presunú do svojich tried, kde po slávnostnom otvorení nového školského roka budú mať krátke triednické hodiny- do 9.25 h.

            Školský klub detí a školská jedáleň budú v bežnej prevádzke od 05. septembra 2023 – od utorka.

            Pred slávnostným otvorením školského roka bude o 7,45 svätá omša v kostole.

            Milí naši žiaci, tešia sa na Vás Vaši učitelia a ostatní zamestnanci školy. Prajeme všetkým úspešný celý školský rok 2023/2024!

          • Slávnostné ukončenie šk. roka 2022/2023

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023  sa uskutočnilo 30.6.2023   v areáli základnej školy. Riaditeľka školy Mgr. M. Levková zhodnotila školský rok. Vyzdvihla žiakov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu, žiakov, ktorí dosiahli v tomto školskom roku vynikajúce výsledky a povzbudila tých, ktorým sa tento rok moc nedarilo. Poďakovala všetkým žiakom a učiteľom za vykonanú prácu. Pre našich štvrtákov  bol tento rok posledným na tejto škole. Za svoju prácu a reprezentáciu našej školy, dostali na pamiatku knihu od rodičovského združenia. Potom sa žiaci rozišli do svojich tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie.  Teraz nás čaká dvojmesačné oddychovanie, aby sme  načerpali nové sily do ďalšieho školského roka. Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme príjemný oddych a leto plné zážitkov. Uvidíme sa opäť v septembri! 

             

          • Štvrtácka rozlúčka

          • ,,Začali sme maličkí,
            teraz sme už veľkí.
            Najviac sme však podrástli
            v očiach pani učiteľky...“

            Týmito slovami začali štvrtáci rozlúčku s pani učiteľkami, pani riaditeľkou a s celou školou. A veru je to pravda. V očiach triednej pani učiteľky vyrástli na veľkých samostatných školákov, ktorí si vedia poradiť a vyriešiť rôzne situácie či problémy. Už to nie sú malí a vyplašení prváci, ktorí čakali so všetkým na pomoc pani učiteľky. Dnes sú to veľké štvrtácke osobnosti. Každý z nich je iný, jedinečný a originálny. Do ďalších školských rokov Vám prajeme chuť do učenia, vytrvalosť a ochotu pomáhať si navzájom.

            Máme Vás radi a s radosťou Vás vždy uvidíme. Veľa šťastia štvrtáci.

          • Spoločná opekačka

          • Koncoročná spoločná opekačka dopadla na výbornú. V pohodlí školského dvora si každý opiekol podľa chuti, či už špekačku alebo slaninku. Všetci to zvládli sami, veď už sú to veľkí školáci. Do sýtosti sa napapali a potom si pochutnali na osviežujúcom kornete. Po dobrej desiate si zašportovali na ihrisku. Druháci si priniesli autíčka na diaľkové ovládanie, ktoré im super frčali po dopravnom ihrisku. 

          • Dopravná výchova

          • Bezpečie na cestách je prvoradé a deti ako účastníci cestnej premávky, by mali poznať jej základné pravidlá. Pani učiteľky si formou pracovných listov, tvorivých úloh, či interaktívnych testov overili, ako deti poznajú tieto pravidlá. Teoretické vedomosti následne premietli do praxe. Premiestnili sa na dopravné ihrisko, kde jazdili na dopravných prostriedkoch. Nedošlo ku žiadnej kolízii, čo značí o tom, že žiaci sú opatrní a pozorní v cestnej premávke. Odmenou im bol preukaz cyklistu.

          • Policajná návšteva

          • Posledné školské dni boli v škole bohaté na rôznorodý program. Prišla ku nám milá štvornohá návšteva aj so svojimi psovodmi. Krásne služobné psy sa nám predviedli v poslušnosti svojho pána. Psovodi nám predviedli aj ukážku zadržania páchateľa. Zlatým klincom návštevy boli šteniatka, ktoré sa nebáli detí, boli živé, hravé a zvedavé. Ďakujeme za návštevu.

          • Spanie v škole- rozlúčka

          • Naši najstarší žiaci dostali aj tento rok možnosť rozlúčiť sa so školou ,,prespávačkou v škole“. Nikto si takúto možnosť nenechal ujsť. Teplé počasie nám dovolilo vytiahnuť vodné pištole a osviežiť sa. Podaktorí boli do nitky mokrí, no nikomu to neprekážalo. Opekačka, gitara, nanuky, ovocná torta, hry, pyžamová párty, jedenie donutov bez rúk, či nočné počítače. Program bol bohatý a veselý. Oči detí žiarili nedočkavosťou pri každej novej činnosti. Veríme, že sa rozlúčili so školou naplno a budú na petrovickú školu spomínať len v dobrom. Nech sa Vám darí štvrtáci.

             

          • Hasiči- penová párty

          • Týždeň v škole nám vyvrcholil nečakane. Na poslednú chvíľu sa nám podarilo zorganizovať penovú párty, na ktorú sa deti veľmi tešili. Ďakujeme dobrovoľným hasičom z Petrovíc a špeciálne pánu starostovi, že si našiel čas a spolu s kolegom prišli aj s hasičským autom a penovým delom ku nám do školy. Po krátkom výklade o práci hasičoch a inštrukciách o bezpečnosti sa hasiči pustili do prípravy penovej párty. Po pás, po hlavu a niektoré aj celé do peny ponorené deti, boli po skončení do nitky premočené. Náhradné oblečenie bolo nachystané, takže žiaden problém. Štvrtáci dostali ako bonus ,,vyvapkovanie“ čistou vodou. Pre naše deti to bola bezkonkurenčne najlepšia penová párty. Poriadne si ju užili. Veď pozrite na tie rozžiarené tváre...

          • Školský výlet

          • Slovensko je krásna krajina, má mnoho krás a zaujímavostí, ktoré nepoznáme. Preto sme si ako cieľ nášho školského výletu vybrali Liptov- Stanišovskú jaskyňu a Mincovníčkovo. Všetci sme dostali čelové svetlá, ktoré nám svietili na cestu, keďže jaskyňa nemá osvetlenie. Zážitok z objavovania čarovného podzemia bol obohatený výkladom sprievodcov- jaskyniarov, ktorí nás oboznámili nielen s históriou jaskyne, ale aj s množstvom podrobností z jaskyniarskeho života. Po prehliadke sme sa presunuli do Mincovníčkova, kde sme mali možnosť prežiť príbeh života mince- od počatia v zemských hĺbkach až po razenie v mincovni. Osviežujúcou bodkou výletu bolo ovlaženie v termálnom prameni v Liptovskom Jáne. Výlet sa vydaril, všetci sme sa vrátili nadšení, plní zážitkov a spomienok.

          • Bábkové divadlo- Trafená hus

          • Vo štvrtok 15.6. sme sa so žiakmi  našej školy vybrali do Bábkového divadla do Žiliny na predstavenie Trafená hus. Predstavenie s dávkou humoru a o hľadaní zmyslu života či šťastia sa žiakom páčilo. Poukázalo nám na to, že tých správnych ľudí vo svojom živote môžeme stretnúť kedykoľvek. Treba len chodiť po svete s otvorenými očami a srdcom.

          • Stará dievka a čert

          • Vo štvrtok 8. júna sme sa vybrali do Kolárovíc na divadelnú rozprávku. Rozprávka Stará dievka a čert od Pavla Dobšinského bola v netradičnom spracovaní, v podaní hercov z Divadla na Predmestí. Predstavenie bolo veselé, zaujímavé, plné zábavných situácií a veselých pesničiek.

          • Medzinárodný deň detí

          • Medzinárodný deň detí je sviatok, ktorý sa každý rok oslavuje 1. júna ako symbol radosti, pohody a bezstarostnosti s prichádzajúcim pekným počasím a blížiacim sa letom. Je to deň, na ktorý sa žiaci našej školy veľmi tešia. Preto si pani učiteľky a rodičia dali záležať na jeho príprave, aby mali deti postarané o prekvapenie i zábavu.  

            Športovo – súťažné aktivity, ktoré zdolávali s pani učiteľkami ich zaujali. Ku niektorým aktivitám sa totiž vrátili aj niekoľkokrát. Bublifuk, tanec, hry, súťaže, maľovanie na tvár, to všetko zožalo medzi deťmi veľký úspech. Úsmev na ich tvári a radosť v očiach sú tou najlepšou odmenou pre všetkých, ktorí sa na príprave MDD každoročne podieľajú. Všetkým ďakujeme za pomoc pri organizovaní tohto krásneho dňa. O tom, že sa akcia vydarila, svedčia krásne fotky.

          • Návšteva Mestskej knižnice Bytča

          • Dňa 25.5. sme sa so žiakmi vybrali navštíviť Mestskú knižnicu v Bytči. Pani knihovníčky si pre deti pripravili bohatý program. Po oboznámení sa s tým, ako to funguje u nich v knižnici, si deti zahrali zaujímavé knižné pexeso, lúštili tajničku, pracovali s textom, čítali knihy, vyrábali pozdravy. Deti si mohli knižky v knižnici aj popozerať, niečo prečítať a kto chcel, tak si založil aj čitateľský preukaz a už si aj knihu požičal domov. Všetci boli z návštevy knižnice očarení, veľmi ich zaujali nielen knižky, ale aj pani knihovníčky, ktoré si pre deti pripravili pestrý program, ktorým boli deti zaujaté. Rozlúčili sme sa pozdravom a poďakovaním. 

          • Deň matiek

          • „Na svete je jedno srdce zo zlata

            a to nosí moja mama usmiata.

            Ono bije veľkou láskou v jej hrudi,

            každé ráno, keď nás bozkom zobudí.

            Každý deň, keď robí pre nás, čo treba,

            perie, varí, krája koláč, kus chleba.

            A to srdce má na svete takú moc,

            že nás chráni celý deň i celú noc.“

             

            Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky. Snáď pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. V stredu 17. 5. si žiaci zo základnej školy pod vedením pani učiteliek pripravili krásny a pútavý program ku Dňu matiek. Mohli sme vidieť tanec, recitáciu, spev, hru na hudobný nástroj. Všetkého bolo tak akurát. Na záver všetky deti mamičkám zablahoželali k sviatku a odovzdali im malý darček.

            Všetkým našim mamičkám prajeme, aby im deti prinášali viac radostí ako starostí. 

             

          • Medzinárodný deň mlieka

          • Medzinárodný deň mlieka sa každoročne oslavuje po celom svete tretí májový utorok už od roku 1957. Tento rok to bolo dnes - 16. mája. Mlieko nasýti, dodá živiny a zaženie smäd.  To všetko dokáže. Vďaka bohatému obsahu bielkovín, minerálov a ďalších pre zdravie človeka dôležitých látok je mlieko nezastupiteľnou súčasťou  výživy človeka. Preto  si aj žiaci našej školy  pripomenuli  tento výnimočný deň výdatnými mliečnymi dobrotami a tiež rôznymi aktivitami počas celého dňa. Ďakujeme pánovi Šmárikovi za mliečne dobroty, ktoré doniesol pre všetky deti v škole. Všetci si pochutnali.

          • Slávik Slovenska - okresné kolo

          •  

            V piatok 12.5. sa v priestoroch ZUŠ Bytča konalo okresné kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023. Našu školu reprezentovala v 2. katégórii  štvrtáčka Terezka Kučáková. Vo svojej konkurencii si vyspievala krásne druhé miesto, Terezka gratulujeme.

            Za doprovod a prípravu ďakujeme Mgr. Anne Holíncovej.

          • Ekovýchovný program

          • V stredu 10.5. sme v škole privítali dve pracovníčky CHKO Strážovské vrchy. Prišli ku nám s ekovýchovným programom- Spoločenstvo lesa. Predstavili nám les ako živý organizmus, ktorý dýcha, rastie, rozpráva, pretvára sám seba aj okolitú krajinu. Porozprávali nám o tom, že les je domov pre mnoho rastlín, húb a živočíchov. Zaujímavými aktivitami nám priblížili aké druhy zvierat žijú v lese, aké stromy v ňom rastú. Zahrali sme si lesné domino, zvieratám sme našli domov na strome, tvorili sme papierové listy, hľadali sme správne dvojice obrázok-text. Všetko úlohy deti hravo zvládli. Ďakujeme za návštevu a veríme, že sa niekedy ešte uvidíme.

          • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

          • V stredu 3.5. prijala do našej školy pozvanie na besedu pani spisovateľka Gabriela Futová, ktorá k nám pricestovala až z Prešova. V súčasnosti patrí k najobľúbenejším autorkám kníh pre deti a mládež. Porozprávala nám o svojom živote, o svojich knihách, o začiatkoch svojej tvorby, o zvieratkách, ktoré má doma, ale trošku nám pootvorila dvere aj do svojho súkromia. Prezradila nám, že do dnešného dňa má na svojom konte 30 kníh. Mnoho z nich si zamilovali pri čítaní aj deti z našej školy. Žiakom bez problémov odpovedala na ich zvedavé otázky.  V závere besedy sme mali autogramiádu. Podpisovali sa prinesené knihy, záložky, či knihy, ktoré si deti zakúpili priamo od pani spisovateľky. Originálne bolo každé jedno venovanie a vlastnoručný podpis Gabriely Futovej. Na záver sme si dali spoločnú fotku, poďakovali sme za čas, ktorý nám venovala a popriali sme veľa nových námetov a inšpirácií do ďalšej tvorby.

          • Obecný máj

          • V nedeľu 30.4. sa snáď v každom kúte Slovenska stavali máje. Staval sa aj u nás v obci Petrovice, kde žiaci našej školy vystúpili s folklórnym pásmom. Veríme, že všetkým spríjemnili  toto krásne slnečné popoludnie.

          • Máj, máj, máj zelený ...

          • ,,Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený..."

            Známa slovenská ľudová pieseň, ktorá sa v tieto dni spieva v každom meste, obci, v školách, či škôlkach. Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že chlapci stavali máj pred domom dievčaťa, ktoré sa mu páčilo. Nešlo však vždy len o lásku, máje si ľudia stavali aj ako ochranu proti zlu a chorobám. A tak aj pred našou školou vyrástol po roku krásny máj. Dievčatá ho ozdobili krásnymi farebnými stužkami a chlapci za veľkej pomoci chlapov z úradu ho postavili a pripevnili. Táto tradícia bola aj u nás v škole sprevádzaná spevom, tancom a hrou na heligónke, ktorým sme oslávili nielen lásku, ale aj definitívne víťazstvo jari nad zimou.