• Slávik Slovenska - školské kolo

          • Vo štvrtok 27.4. sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v súťaži Slávik Slovenska. Mali sme možnosť vychutnať si krásu piesni a spevu ,,vašich“ či ,,našich“detí. Bolo ťažké rozhodnúť o víťazoch, no odborná porota rozhodla nasledovne:

            1.miesto- Terezka Kučáková (4.ročník)

                            Sofia Dunajová (3. ročník)

            2. miesto- Vaneska Fupšová (4. ročník)

                             Eliška Sečňová (2. ročník)

            3. miesto- Karolínka Mitašová (2. ročník)

                             Kristiánko Mokryš (1. ročník)

            Víťazom blahoželáme a želáme ďalšie úspechy.

          • Remeslo má zlaté dno

          • Toto príslovie poznali naši predkovia už odpradávna. Vyjadrovali ním múdrosť, že čo človek vytvára svojimi rukami, dokáže mu to zabezpečiť obživu v živote. V súčasnosti však tradičné remeslá ako kováčstvo, hrnčiarstvo, tkáčstvo, či drotárstvo upadajú do zabudnutia. Preto sme veľmi radi, že ku nám do školy prišla pani Čičková- hrnčiarka, ktorá deťom priblížila prácu s keramikou, s hrnčiarskym kruhom. Porozprávala deťom o rozvoji hrnčiarstva, o výrobe keramických produktov, o postupe pri práci od hliny až po samotné vypálenie produktu. Veľmi nás teší, že pani hrnčiarka prišla do školy aj s hrnčiarskym kruhom a každé dieťa malo možnosť vyskúšať si prácu na ňom a ,,vykrútiť“ si svoj výrobok. Nebolo to jednoduché, no všetci to s pomocou zvládli. Aj takýmto spôsobom sme deťom chceli priblížiť naše kultúrne dedičstvo a pestovať v nich úctu ku všetkým remeslám.

          • Vesmír očami detí

          • Hovorí sa, že vesmír je nekonečný ... a tak deti zo školy kreslili vesmír ... nekonečný, farebný, čiernobiely, fantazijný ... pani učiteľky potom práce poslali do dlhoročnej súťaže ,,Vesmír očami detí“. Odbornej porote v Krajskej hvezdárni Žilina sa páčila práca našej žiačky Lei Hrtánkovej (IV. trieda). Leina práca sa umiestnila medzi najlepšími v regionálnom kole a postupuje do celoslovenského kola Vesmír očami detí 2023 za okres Bytča. Lea gratulujeme!

          • Deň Zeme

          • V piatok 21. apríla sme na škole s deťmi oslávili Deň Zeme viacerými aktivitami. V triedach sme sa venovali recyklácii a triedeniu odpadu, vytvorili sme si plagát, ktorý bol venovaný oslave Dňa Zeme. Slniečko nám prialo, tak sme čas venovali aj úprave okolia našej školy, vyčistili sme si záhony od buriny a zasadili si kvietka. Taktiež sme si vyplevali hriadky, prekyprili pôdu a zasadili si rôzne rastlinky. Už len čakať, čo nám vyrastie. Keď sme mali okolie školy hotové, vybrali sme sa do úlic obce a vyčistili sme ho od smeti a odpadkov. S deťmi sme urobili kus práce, veríme, že si odniesli domov dobrý pocit, že aspoň malou troškou pomohli našej Zemi.  

          • Beseda s poľovníčkou

          • Naši žiaci  sa vo štvrtok 20. apríla stretli s pani poľovníčkou Zuzkou z Klubu slovenských poľovníčok. V prírodovede sa už niečo o zvieratách naučili, ale taká beseda so skutočnou poľovníčkou je riadny zážitok z vyučovaniaŽiakom porozprávala o svojej práci, pripomenula, na čo netreba zabudnúť na prechádzke do lesa, ukázala a predviedla vábničku i parožie. Okrem toho sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavého zo života lesa a ochrane zvierat v ňom, a ako sa ku zvieratám správať, ak ich náhodou stretneme v lese. Pani poľovníčke Zuzke ďakujeme za jej čas a tešíme sa na jej ďalšiu návštevu.

          • Zápis do prvého ročníka

          • V pondelok 3.4.2023 sa poobede otvorila brána našej školy pre všetky zvedavé deti. Že prečo? No aby sa predškoláci z materskej školy mohli zapísať do prvého ročníka. Deti s úsmevom i s obavami vstupovali do triedy, nevedeli totiž, čo ich čaká. Všetky úlohy vypracovali najlepšie ako vedeli. Niektoré deti boli smelé a aj nám zaspievali, či zarecitovali. Za svoju šikovnosť boli odmenené odznakom, pamätným listom a peknými darčekmi. Veríme, že sa im tu páčilo a tešíme sa na nich na budúci školský rok, keď zasadnú do prváckych lavíc.

          • Noc s Andersenom

          • Mediálne najznámejšie podujatie, ktoré je úspešné, organizuje sa pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. apríla). Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Do tejto mohutnej akcie sa zapojila aj naša škola s cieľom podporiť rozvíjanie čítania u detí. Veľkým zážitkom bola návšteva samotného pána Andersena, ktorý deťom čítal ukážky rozprávok. Pochválil deti za disciplínu, šikovnosť, odmenil ich medailou a pozorne ešte sledoval ich ďalšiu prácu. Aktivity a celý program sme pripravili tak, aby deti zaujal, aby ich vtiahol do deja rozprávok. Lúštili rôzne prešmyčky, hádanky, skladali puzzle, pomáhali Jankovi a Marienke, Cililing, hrali sa na Popolušky a veľa ďalšieho. Vrcholom večera bolo hľadanie pokladu, ku ktorému sa dopátrali, ak správne vylúštili indície. Veríme, že deti strávili nezabudnuteľný večer a noc. Za zvládnutie všetkých aktivít boli odmenení. Veríme, že takýto zážitok ich poznačí na celý život v nadobudnutí pozitívneho vzťahu k čítaniu, ku knižniciam a kultúrnemu tráveniu voľného času. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Marec mesiac knihy

          • Marec je už tradične venovaný knihám. Prvýkrát tomu bolo v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Na našej škole sme sa postupne počas mesiaca marec venovali aktivitám, ktoré rozvíjali fantáziu, tvorivosť, boli náučné či poučné. Všetky mali jeden cieľ- rozvíjať lásku ku knihám. Niektorí z nás písali listy rozprávkovým postavičkám, iný tvorili príbeh knihy- ako vzniká, kreslili sme príbeh o troch prasiatkach. Beseda o prečítanej knihe nechýbala asi v žiadnej triede.  Aby sa nám lepšie čítalo, tak si niektorí vytvorili záložku do knihy. V priebehu mesiaca plnili tri úlohy, ktoré hravo zvládli. Tí správni riešitelia boli odmenení.   Veríme, že týmito aktivitami sme deti priviedli opäť bližšie ku knihám a budú ich vnímať ako svojich priateľov.

          • Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo

          • V piatok 24.marca 2023 sa v Bytči konal 69. ročník okresnej súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín. V konkurencii mladých recitátorov sa podarilo presadiť Sárke Zajacovej, žiačke IV. triedy, ktorá sa vo svojej kategórii umiestnila na krásnom prvom mieste.

            Sárke srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole!

             

          • Zápis do 1. ročníka

          •  

            Termín zápisu budúcich prvákov pre školský rok 2023/2024

            je 3. apríl 2023 (pondelok) od 13:30 do 16,00 hod.

             

            Milí rodičia!

              

            Opäť je tu obdobie, kedy sa  rozhodujete, ktorá základná škola bude pre Vaše dieťa tá správna. 

            V našej škole nájdete :

            moderné interaktívne vybavenie tried, školskú knižnicu,

            ŠKD pred a po vyučovaní, ZUŠ YAMAHA priamo v škole, pestrá ponuka krúžkov, služby pedagogických asistentov a špeciálneho pedagóga,

            škola v prírode, plavecký výcvik, anglický jazyk od 1.ročníka,

            výlety, exkurzie, tematické dni a pod.

            Nástup do školy je jedným z významných období v živote dieťaťa.  Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov. 

            Na stránke školy je prístupná elektronická prihláška, ktorú môže vypísať zákonný zástupca dieťaťa vopred online doma. Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov: 1._priloha.doc.  (Venujte prosím zvýšenú pozornosť presnému zápisu rodného čísla a mien aj s diakritikou, aby sme v budúcnosti predišli nepresnostiam v osobných údajoch.) Údaje z neho budú zadané do informačného systému školy (ASC agenda). Výrazne sa tým skráti doba vybavenia zápisu. Ponúkame možnosť nahrať aj sken rodného listu, aby sme vedeli údaje skontrolovať vopred. Veríme, že oceníte tento moderný spôsob, ktorý Vám zaberie maximálne 10 minút v pohodlí domova. Škola si prihlášku vytlačí a v čase zápisu ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu. Dokumenty a údaje v nich uvedené podliehajú pri spracovávaní prísnym pravidlám v súlade so Zákonom o ochrane osobných údajov, nie sú poskytované tretím stranám a slúžia len na účely zápisu Vášho dieťaťa do našej školy (dátum narodenia dieťaťa, jeho rodné číslo, trvalý pobyt) a neskôr na účely vzájomnej komunikácie (Vaše mobilné číslo) a vytvorenie prístupu do školského systému Edupage (Vaša emailová adresa).

            Pozor : V prípade, ak nevyplníte elektronickú prihlášku, môžete na zápis priniesť už vyplnenú printovú verziu prihlášky: Prihlaska-Dotaznik_k_zapisu_do_1._rocnika.doc

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie pisomne_vyhlasenie.doc.

            Chceme upozorniť, že i keď sa rozhodnete dať dieťaťu „odklad“ od plnenia povinnej školskej dochádzky, je potrebné s ním prísť na zápis do prvého ročníka základnej školy. Vyplniť danú žiadosť: odklad_ziadost.doc. Nezabudnite doručiť aj prílohu k žiadosti: buď odporučenie pediatra alebo odporučenie psychológa.

            Škola sa pri zápise riadi nasledovnými usmerneniami: usmernenia k zápisu.

            Tešíme sa na Vás

            Mária Levková

            marec 2023

             

          • Beseda s pani doktorkou

          • Streda 22. marec bol dňom bohatým na aktivity v našej škole. Pozvanie na besedu prijala pani doktorka, ktorá prišla deťom porozprávať o zdraví, o lekároch a o vyšetreniach. Rozprávala sa s deťmi o tom, ako prebieha vyšetrenie u lekára- od prijatia pacienta, zistenia aktuálneho stavu, merania teploty, kontrola hrdla, počúvania srdca a pľúc fonendoskopom, merania okysličenia krvi oxymetrom. Pomenovala im niektoré časti tela, deti si vyskúšali niektoré spôsoby vyšetrenia, ukázala im ako vyzerajú röntgenové snímky, kanyla. Rozhovor viedla s deťmi k tomu, aby sa deti lekára nebáli a zdravo sa stravovali. Pani doktorka ukázala deťom pokus, na ktorom videli aké je dôležité vyberať si, čo jeme a čo pijeme, aby to neškodilo nášmu organizmu. Na záver deťom zodpovedala ich zvedavé otázky. Pani doktorka ďakujeme za váš čas, skúsenosti a informácie.

          • Svetový deň vody

          • Voda- základ života, veľký dar pani Zeme. Práve dnes 22. marca je deň, kedy si pripomíname tento dar a význam vody pre celý svet.  Jej dôležitosť sme si pripomenuli aj s deťmi v škole. Začali sme hneď ráno, keď žiaci pri dverách všetkých vítali pohárom čistej vody, čo je veľmi prospešné pre naše zdravie. Ďalšie aktivity sa konali v triedach - prezentácie, omaľovánky, pracovné listy, ochutnávka vody so zaviazanými očami, žiaci plnili rôzne úlohy, za ktoré dostávali kvapky, tie si lepili na  čelenky, aby sa z nich mohli stať strážcovia, králi a kráľovné čistých riek. Pani Kvapke vytvorili krásne šaty a tá si teraz pyšne stojí v škole. Do aktivít sa zapojili aj starší žiaci, ktorí dnes prišli na návštevu do školy. Zaspomínali si na ,,staré časy“ na našej škole.

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21.3. Deň Downovho syndrómu- deň, ktorý si pripomíname farebnými/rozdielnymi ponožkami. Rozdielnymi ponožkami chceme poukázať na to, že chápeme inakosť, že je normálna a že ju akceptujeme.

            Prečo práve ponožky? Boli vybraté symbolicky, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy.

            Prečo práve 21.3.? Lebo na 21 chromozóme nevznikne pár, ale vytvorí sa nadbytočný chromozóm, teda vznikajú 3  chromozómy.

            Aj na našej škole chápeme inakosť.

          • Riaditeľské voľno

          • Podľa paragrafu 150 ods 5) zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov dňa 15.3.2023 (streda) z dôvodu pohrebu zamestnanca školy udeľuje na tento deň riaditeľka školy so súhlasom zriaďovateľa riaditeľské voľno.

          • Ukončenie fašiangov

          • Na záver fašiangového obdobia sa žiaci základnej školy vybrali do Zariadenia pre seniorov, aby potešili starčekov a starenky. Hovorené slovo, vinše, piesne, či tancovanie. To všetko nesmelo chýbať. Hrou na akordeón rozospievala pani Holíncová asi všetkých prítomných. Veľké ďakujeme patrí aj Marekovi, Martinovi, Jurajovi a pani Miriam Šipulovej za to, že sa s nami zúčastnili peknej akcie. 

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • ,,Vtáka poznáš po perí, človeka po reči."

            21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Je to príležitosť,  ako si pripomenúť zásluhy Cyrila a Metoda, A. Bernoláka, Ľ. Štúra. Tento deň sme si so žiakmi 2. ročníka pripomenuli rôznymi úlohami a aktivitami, ktorými si upevnili svoj vzťah k rodnému jazyku. Rozprávali sme si o vzniku spisovnej slovenčiny a písma. Hádali sme slová, ktoré v nárečí znejú inak ako v spisovnej slovenčine, tiež sme si zaspievali ľudovú pieseň v nárečí. Lúštili sme rébus napísaný v hlaholike a tiež sme sa pokúsili napísať svoje meno podľa starého písma. Žiakom písanie išlo veľmi dobre, pracovali s veľkým zanietením a nadšením, úlohy boli pre deti zaujímavé.

          • Fašiangy- šišky

          • Fašiangové obdobie sa blíži ku koncu a štvrtáci si v škole pod dozorom pani učiteľky pripravili typické fašiangové jedlo- šišky. Cesto si spoločne pripravili a kým krásne rástlo, čas si vyplnili rôznymi úlohami. Vyvaľkať, vykrojiť, vysmažiť. To všetko deti zvládli. Jahodová pena dodala šiškám tú správnu chuť. Zjedli sa všetky a boli mňamkové.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Tradične ako každý rok sme zorganizovali školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl. Všetci sa na prednes zodpovedne pripravili, porota však musela vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

            1. miesto Sárka Zajacová

            2. miesto Benjamín Bystriansky

            3. miesto Nelka Šimúnová, Nikolka Porubčanská

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Valentín

          • Dnes na sviatok sv. Valentína panovala na našej škole dobrá nálada a prevládala červená farba oblečenia. Na hodinách sa žiaci so svojimi pani učiteľkami porozprávali o sv. Valentínovi, ako vznikol tento sviatok, či prvé valentínky. Valentínsky deň mal na škole úspech, všade boli samé srdiečka- papierové, nakreslené, narysované, snehové, vymodelované. Bolo cítiť viac pozitívnej nálady, kamarátstva, náklonnosti, či úsmevu. Žiaci pracovali na valentínskych pracovných listoch, zberali srdiečka za úlohy, vytvárali valentínky, či iné darčeky pre svojich blízkych. Z valentínskych reťazí sme spoločne vytvorili krásny valentínsky strom. Nezabúdajme však na to, že lásku si máme prejavovať každý deň, pretože lásky nie je nikdy dosť a má veľa spôsobov.

          • Karneval

          • Karneval patrí medzi najočakávanejšiu a najobľúbenejšiu akciu školy. Náš tohtoročný karneval sa konal v sobotu 11.2. v KD Petrovice. Všetci žiaci sa pripravovali, aby mali originálnu masku. Aj tento rok sme videli kreatívne masky a v mnohých prípadoch aj neopakovateľné. Žiaci sa predstavili v maskách porote, aby tá rozhodla o tej naj... . Každému sa ušla sladká odmena.  O zábavu bolo postarané, všetci sa vytancovali do sýtosti. Karneval prebehol vo veselej nálade, bolo tam veľa spevu, tanca, súťaží. Niekoho si šťastie počkalo v podobe tomboly, ktorá bola naozaj bohatá. Po ukončení detského karnevalu, nasledovala zábava pre rodičov, starých rodičov, ... . Veľké ďakujeme patrí rodičom z výboru za ich čas pri organizácii, DJ Martinovi Legeňovi za neopakovateľnú atmosféru a zábavu, všetkým sponzorom, ktorí prispeli do tomboly, pani učiteľkám za výzdobu, pani Čičútovej za krásne masky – Majky a Vilka, obecnému úradu a všetkým priateľom školy, ktorí prišli podporiť deti zo ZŠ Petrovice.