• Posedenie pri stromčeku

          • Posledný deň pred Vianocami, sme už tradične v škole strávili školskou besiedkou. Pod vedením pani vychovávateľky sa žiaci naučili krásne vianočné básne, vinše. Vypočuli sme si spev našich žiakov pod vedením Kristínky Vrúbelovej. Krásnou pohybovou vsuvkou bol tanec, ktorý sa žiaci naučili na tanečnom krúžku. Ľudovým pásmom zavinšovali všetkým kamarátom šťastné a veselé Vianoce. Na záver sme si spoločne zaspievali najznámejšie koledy. Plní očakávaní a vianočnej nálady, sme sa všetci rozbehli do našich domovov, kde budeme čakať na tie najkrajšie sviatky- Vianoce.

          • Vianočné vinšovanie v Zariadení pre seniorov

          • V tento predvianočný čas sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka, spolu s pani učiteľkami, vybrali do Zariadenia pre seniorov potešiť babičky a deduškov. Ľudovým pásmom im deti vyčarovali úsmev na tvári. Pri počúvaní pranostík, vinšov, kolied sa starkým zaleskla aj slzička v oku.  Veríme, že deti im vytvorili príjemnú vianočnú atmosféru. Ďakujeme pani Holíncovej za krásne koledy, ktorými program obohatila.

            Milé babičky a deduškovia, ako povedali deti na záver vinšovania: Prajeme Vám šťastné a veselé Vianoce.

          • Kapustnica

          • V utorok 19.12. sa varila u nás v škole kapustnica. Žiaci sa neučili, počúvali sme koledy, spievali, tvorili, súťažili, hrali sa. Všetky aktivity mali vianočnú tému. Nechýbala dobrá nálada, ku ktorej prispel každý zúčastnený. Spoločne sme strávili krásne dopoludnie, ktorým sme si v škole vytvorili peknú predvianočnú atmosféru. Rodičia z rodičovského výboru zatiaľ uvarili výbornú kapustnicu, na ktorej si pochutnali všetci. Ďakujeme im za ochotu a čas strávený v škole.

          • O hlúpej žene

          • Dnes sa žiaci dočkali očakávaného divadla. Rozprávkový príbeh na motív ľudovej rozprávky ,,O hlúpej žene“ zahrali herci divadla Portál. Žiaci sa dozvedeli, že hlúposť kvitne v každom veku. Veselá činoherná rozprávka poukázala žiakom na to, že láska prekoná aj hlúposť. Všetci sme mali z divadla pekný kultúrny zážitok.

          • Mikuláš a Vianočná burza

          • Mikulášku, dobrý strýčku modlím sa ti modlitbičku, zlož tú svoju plnú tašku, daj nám z
            darov tvojich trošku, či koláča makového, či koníka medového...

            Začiatok krásnej pesničky, ktorú poznajú všetky deti, či dospelí... Mikuláš so svojim
            pomocníkom anjelikom zavítali na koči aj ku nám do Petrovíc. Nezabudol, že aj tu bývajú
            dobré a šikovné deti. Zjavil sa aj čert, ktorý ale nebol potrebný, lebo v Petroviciach bývajú len dobré deti. Po tom, čo Mikuláš rozsvietil stromček, deti ukázali svoju šikovnosť svojimi básničkami, pesničkami, tancom, spevom, či hrou na hudobný nástroj. Mikuláš
            ich všetky obdaroval sladkým balíčkom. Následne otvoril Vianočnú burzu, kde si všetci 
            mohli kúpiť krásne výrobky od výmyslu sveta. Výťažok z burzy putuje deťom do ZŠ
            a MŠ Petrovice. Ďakujeme všetkým, ktorí svojou účasťou a kúpou výrobkov podporili deti
            zo školy a škôlky.

          • Zima, zima, zimička...kŕmidlá pre vtáčatká

          • Naše detičky sú nielen veľmi šikovné, ale majú aj dobré srdiečko, vzťah a cit pre prírodu. Keďže sa už  ochladilo a napadol prvý sneh, mysleli sme na vtáčiky, ktorým sa v zimnom období ťažko hľadá niečo pod zobáčik. S pani učiteľkou, na krúžku Ochranárik, sme vyrobili kŕmidlá pre vtáčatká. Drevené časti, skrutky a tiež aj pracovné nástroje nám  pripravil  p. Plšek  šikovník na prácu s drevom. Deti sa pustili s radosťou do práce. Mnohé sa stretli s takýmto materiálom a pracovným nástrojom po prvý raz a boli nadšené, ako sa im darilo. Pod dohľadom pani učiteľky dokončili  skladanie  a montáž vtáčích kŕmidiel. Takáto aktivita priniesla deťom  radosť z vykonanej práce. Rozvíjali sme si svoje zručnosti, priestorové videnie, presnosť pri práci, dodržiavanie bezpečnosti pri práci a hlavne učenie sa trpezlivosti a vzťah k prírode. Kŕmidlá sa vydarili a deti si ich mohli s hrdosťou pripevniť na plot školského dvora. Nakoniec sme ich naplnili semienkami, ktoré deti pre vtáčiky priniesli.   Veríme, že budú dobre slúžiť všetkým drobným vtáčikom a žiaci budú mať rovnakú radosť z vlastnej práce. 

          • Mikuláš

          • Dnes je 6. december a Mikuláš nezabudol ani naše deti v škole. Bol síce trochu netradičný, neprišiel komínom, oknom, ani na saniach, ale prihovoril sa deťom cez obrazovku počítača. Deti boli prekvapené, Mikuláš im totiž povedal, že ich ,,sleduje“ celý rok a vie, kto si zaslúži od neho odmenu a kto robil počas roka nejakú ,,nezbedu". Ale keďže v škole máme len dobré deti, všetkým poslal pár maličkostí, ktoré ich potešili, no najväčší darček im posiela v podobe divadla, ktoré nás ešte len čaká. Deti strávili v škole krásne doobedie, kreslili, tvorili, učili sa, zaspievali sme si pesničky o Mikulášovi, napísali zoznam želaní Ježiškovi. V triedach sme si navodili príjemnú vianočnú náladu a Mikuláš nám spríjemnil advent. Mikuláš ďakujeme.

          • Advent

          • Advent je obdobie štyroch týždňov pred Vianocami. Význam tohto slova pochádza z latinského slova ,,adventus“, čo znamená príchod. Jeho začiatok sa vypočítava podľa kalendára a vždy začína prvou nedeľou po sviatku Svätého Ondreja. Advent je čas prípravy na narodenie Ježiša Krista a je spojený s rôznymi tradíciami, ako napríklad zapálenie adventných sviečok, zdobenie vianočných stromčekov a pečenie tradičných vianočných koláčov. K adventu neodmysliteľne patrí aj adventný veniec, ktorý nám pomáha odrátavať  „dni do Vianoc“. Sviečky na adventnom venci sú štyri, ktoré symbolizujú štyri nedele do Vianoc. Každá zo sviečok nesie posolstvo. Prvá adventná sviečka znamená Mier. Druhá sviečka nám má pripomínať Vieru, ktorú by sme si mali posilniť. Tretia adventná sviečka v sebe nesie posolstvo Lásky. Štvrtá sviečka symbolizuje nehasnúcu Nádej. Svetlo sviečok predstavuje večný život. Sviečky na adventnom venci sa zapaľujú postupne. Každú nedeľu sa zapáli ďalšia. Poslednú nedeľu pred Vianocami horia na adventom venci všetky sviečky spoločne. Ďakujeme pánovi farárovi za požehnanie sviečok na našom školskom adventnom venci.