• Máj, máj, máj zelený ...

          • ,,Máj, máj, máj zelený, pod oblôčkom sadený..."

            Známa slovenská ľudová pieseň, ktorá sa v tieto dni spieva v každom meste, obci, v školách, či škôlkach. Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Slovenským zvykom už od stredoveku bolo, že chlapci stavali máj pred domom dievčaťa, ktoré sa mu páčilo. Nešlo však vždy len o lásku, máje si ľudia stavali aj ako ochranu proti zlu a chorobám. A tak aj pred našou školou vyrástol po roku krásny máj. Dievčatá ho ozdobili krásnymi farebnými stužkami a chlapci za veľkej pomoci chlapov z úradu ho postavili a pripevnili. Táto tradícia bola aj u nás v škole sprevádzaná spevom, tancom a hrou na heligónke, ktorým sme oslávili nielen lásku, ale aj definitívne víťazstvo jari nad zimou.

          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • Vo štvrtok 27.4. sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v súťaži Slávik Slovenska. Mali sme možnosť vychutnať si krásu piesni a spevu ,,vašich“ či ,,našich“detí. Bolo ťažké rozhodnúť o víťazoch, no odborná porota rozhodla nasledovne:

            1.miesto- Terezka Kučáková (4.ročník)

                            Sofia Dunajová (3. ročník)

            2. miesto- Vaneska Fupšová (4. ročník)

                             Eliška Sečňová (2. ročník)

            3. miesto- Karolínka Mitašová (2. ročník)

                             Kristiánko Mokryš (1. ročník)

            Víťazom blahoželáme a želáme ďalšie úspechy.

          • Remeslo má zlaté dno

          • Toto príslovie poznali naši predkovia už odpradávna. Vyjadrovali ním múdrosť, že čo človek vytvára svojimi rukami, dokáže mu to zabezpečiť obživu v živote. V súčasnosti však tradičné remeslá ako kováčstvo, hrnčiarstvo, tkáčstvo, či drotárstvo upadajú do zabudnutia. Preto sme veľmi radi, že ku nám do školy prišla pani Čičková- hrnčiarka, ktorá deťom priblížila prácu s keramikou, s hrnčiarskym kruhom. Porozprávala deťom o rozvoji hrnčiarstva, o výrobe keramických produktov, o postupe pri práci od hliny až po samotné vypálenie produktu. Veľmi nás teší, že pani hrnčiarka prišla do školy aj s hrnčiarskym kruhom a každé dieťa malo možnosť vyskúšať si prácu na ňom a ,,vykrútiť“ si svoj výrobok. Nebolo to jednoduché, no všetci to s pomocou zvládli. Aj takýmto spôsobom sme deťom chceli priblížiť naše kultúrne dedičstvo a pestovať v nich úctu ku všetkým remeslám.

          • Vesmír očami detí

          • Hovorí sa, že vesmír je nekonečný ... a tak deti zo školy kreslili vesmír ... nekonečný, farebný, čiernobiely, fantazijný ... pani učiteľky potom práce poslali do dlhoročnej súťaže ,,Vesmír očami detí“. Odbornej porote v Krajskej hvezdárni Žilina sa páčila práca našej žiačky Lei Hrtánkovej (IV. trieda). Leina práca sa umiestnila medzi najlepšími v regionálnom kole a postupuje do celoslovenského kola Vesmír očami detí 2023 za okres Bytča. Lea gratulujeme!

          • Deň Zeme

          • V piatok 21. apríla sme na škole s deťmi oslávili Deň Zeme viacerými aktivitami. V triedach sme sa venovali recyklácii a triedeniu odpadu, vytvorili sme si plagát, ktorý bol venovaný oslave Dňa Zeme. Slniečko nám prialo, tak sme čas venovali aj úprave okolia našej školy, vyčistili sme si záhony od buriny a zasadili si kvietka. Taktiež sme si vyplevali hriadky, prekyprili pôdu a zasadili si rôzne rastlinky. Už len čakať, čo nám vyrastie. Keď sme mali okolie školy hotové, vybrali sme sa do úlic obce a vyčistili sme ho od smeti a odpadkov. S deťmi sme urobili kus práce, veríme, že si odniesli domov dobrý pocit, že aspoň malou troškou pomohli našej Zemi.  

          • Beseda s poľovníčkou

          • Naši žiaci  sa vo štvrtok 20. apríla stretli s pani poľovníčkou Zuzkou z Klubu slovenských poľovníčok. V prírodovede sa už niečo o zvieratách naučili, ale taká beseda so skutočnou poľovníčkou je riadny zážitok z vyučovaniaŽiakom porozprávala o svojej práci, pripomenula, na čo netreba zabudnúť na prechádzke do lesa, ukázala a predviedla vábničku i parožie. Okrem toho sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavého zo života lesa a ochrane zvierat v ňom, a ako sa ku zvieratám správať, ak ich náhodou stretneme v lese. Pani poľovníčke Zuzke ďakujeme za jej čas a tešíme sa na jej ďalšiu návštevu.

          • Zápis do prvého ročníka

          • V pondelok 3.4.2023 sa poobede otvorila brána našej školy pre všetky zvedavé deti. Že prečo? No aby sa predškoláci z materskej školy mohli zapísať do prvého ročníka. Deti s úsmevom i s obavami vstupovali do triedy, nevedeli totiž, čo ich čaká. Všetky úlohy vypracovali najlepšie ako vedeli. Niektoré deti boli smelé a aj nám zaspievali, či zarecitovali. Za svoju šikovnosť boli odmenené odznakom, pamätným listom a peknými darčekmi. Veríme, že sa im tu páčilo a tešíme sa na nich na budúci školský rok, keď zasadnú do prváckych lavíc.

          • Noc s Andersenom

          • Mediálne najznámejšie podujatie, ktoré je úspešné, organizuje sa pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. apríla). Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Do tejto mohutnej akcie sa zapojila aj naša škola s cieľom podporiť rozvíjanie čítania u detí. Veľkým zážitkom bola návšteva samotného pána Andersena, ktorý deťom čítal ukážky rozprávok. Pochválil deti za disciplínu, šikovnosť, odmenil ich medailou a pozorne ešte sledoval ich ďalšiu prácu. Aktivity a celý program sme pripravili tak, aby deti zaujal, aby ich vtiahol do deja rozprávok. Lúštili rôzne prešmyčky, hádanky, skladali puzzle, pomáhali Jankovi a Marienke, Cililing, hrali sa na Popolušky a veľa ďalšieho. Vrcholom večera bolo hľadanie pokladu, ku ktorému sa dopátrali, ak správne vylúštili indície. Veríme, že deti strávili nezabudnuteľný večer a noc. Za zvládnutie všetkých aktivít boli odmenení. Veríme, že takýto zážitok ich poznačí na celý život v nadobudnutí pozitívneho vzťahu k čítaniu, ku knižniciam a kultúrnemu tráveniu voľného času. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • Marec mesiac knihy

          • Marec je už tradične venovaný knihám. Prvýkrát tomu bolo v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Na našej škole sme sa postupne počas mesiaca marec venovali aktivitám, ktoré rozvíjali fantáziu, tvorivosť, boli náučné či poučné. Všetky mali jeden cieľ- rozvíjať lásku ku knihám. Niektorí z nás písali listy rozprávkovým postavičkám, iný tvorili príbeh knihy- ako vzniká, kreslili sme príbeh o troch prasiatkach. Beseda o prečítanej knihe nechýbala asi v žiadnej triede.  Aby sa nám lepšie čítalo, tak si niektorí vytvorili záložku do knihy. V priebehu mesiaca plnili tri úlohy, ktoré hravo zvládli. Tí správni riešitelia boli odmenení.   Veríme, že týmito aktivitami sme deti priviedli opäť bližšie ku knihám a budú ich vnímať ako svojich priateľov.