• Začiatok školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, mil žiaci,

            riaditeľstvo ZŠ s MŠ Petrovice oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční 5.9.2022 (pondelok). Začneme svätou omšou so začiatkom o 7.45 hod. Pred budovou školy sa všetci stretneme o 8.30 hod. Ukončenie prvého školského dňa je 9.25 hod. Školský klub a jedáleň v tento deň nebudú v prevádzke. Žiaci v tento deň dostanú základné organizačné pokyny od triednych učiteliek.

            V súvislosti so začiatkom nového školského roka bol vydaný dokument „Zelená otvoreným školám“ za účelom udržať bezpečné prostredie v školách. Zákonný zástupca predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Tlačivo môžete vyplniť elektronicky cez rodičovské konto v aplikácii Edupage alebo si ho  môžete vytlačiť TU.pdf.

          • Koniec šk. roka 2021/2022

          • 30.6. - deň, na ktorý čakajú deti s veľkým očakávaním. Aj u nás v škole sa týmto dňom skončil ďalší školský rok. Žiakom, ktorí odchádzajú prajeme, aby vedomosti, ktoré získali u nás v základnej škole, využili na rozvoj svojich osobností. Prajeme im veľa úspechov a veríme, že s láskou budú spomínať na našu školu. Namáhavá práca každého žiaka bola odmenená vysvedčením, dobrými známkami, či pochvalami. Tí, ktorí sa v septembri vrátia do našej školy, odpočiňte si, načerpajte nové sily a už teraz sa tešíme na vaše rozprávania o prázdninách.

            Za úspešné zvládnutie celého školského roka patrí poďakovanie pedagogickým ale aj nepedagogickým zamestanoncom, rodičom ale aj žiakom.

            Všetkým prajeme pekné slnečné a pohodové prázdninové dni. Tak krásne leto a dávajte na seba pozor!

          • Opekačka

          • V stredu 29.6. mali žiaci v škole netradičnú desiatu. Každý si opiekol špekačku, na ktorej si pochutil. Žiakom zachutil aj opekaný chrumkavý chlebík. Po opekačke sme sa z chuti pustili do športovania.

          • Spanie v škole

          • Tradície treba dodržiavať.... tak sa to aspoň hovorí.... Rozhodli sme sa, že aj my ich budeme na našej škole dodržiavať, a preto aj tohtoroční štvrtáci sa so školou lúčili tým, že v nej strávili noc. V pondelok 27.6. sme sa podvečer stretli v škole, vybalili, zašportovali podľa svojich možností a schopností. Hladní sme zasadli ku ohníku, opiekli sme si špekáčiky a pochutnali si na nich. Osviežením v týchto horúcich dňoch bol výborný nanuk, či melón. Diskotéka samozrejme nemohla chýbať. Odvážlivci si po tme vyskúšali pochod okolo školy. Keď prišla večierka, umyli sme sa, dali pyžamko, pozreli rozprávočku a išli do ríše snov. Bol to večer/noc plná zážitkov.

          • Dopravné ihrisko

          • Krásne slnečné počasie a volnejšie dni v škole sme využili v pondelok 27.6. na dopravnú výchovu. Blížiace sa dni voľna vytiahnu deti ešte viac na cesty, preto sme si chceli pripomenúť bezpečnosť na cestách. Školský dvor sa zaplnil detskými dopravnými prostriedkami, či už kolobežkami alebo bicyklami. Po teoretickom vysvetlení, či zopakovaní dopravných značiek, modelových situácii sa deti pod dohľadom pani učiteliek vrhli na dopravné ihrisko. Nezabudlo sa ani na bezpečnosť, prilba musela byť na hlave. Nedošlo ku žiadnej ,,dopravnej nehode", preto veríme, že aj v reálnom živote budú žiaci opatrní.

          • Školský výlet - Bojnice

          • Deti z našej školy sa spolu s pani učiteľkami vybrali v utorok 22.6. na školský výlet. Našim cieľom bol Bojnický zámok, kde si zažili nádherné tri Dobšinského rozprávky. Zároveň sa oboznámili s našou krásnou kultúrnou pamiatkou, ktorou je nádherný zámok. Cestu po zámku nám spríjemnili rozprávky – Dlhý nos, O troch grošoch a Laktibrada. Deti sa prešli po miestnostiach a v jednotlivých izbách ich vždy čakala rozprávková scéna. Zaujímavým spôsobom sa deti oboznámili s veľkolepým historickým objektom a zároveň sa potešili poučnej rozprávke. Mohli sa na moment stať súčasťou deja, herci zapájali deti do jeho diania. Zo zámku sa vybrali ku sokoliarom. Tam na nich čakali dravce, ktoré deti s radosťou obzerali a obdivovali. Dravce nie je možné vycvičiť, ale podľa nás boli poslušné. Deti sa vrátili z výletu spokojné a šťastné. Už teraz sa tešia na nový výlet.

          • Policajti v škole

          • Policajti obvodného oddelenia Policajného zboru prijali pozvanie do našej školy. Už pri príchode vyvolali u detí radosť a eufóriu. Policajti ukázali deťom výbavu policajtov, mali možnosť si vyskúšať nepriestrelnú vestu, či putá. Nadšenie rástlo, keď si mohli sadnúť do policajného auta, zapnúť svetelné signály, či sirénu. Pani policajti vytiahli merač a zmerali nám najrýchlejších bežcov v škole, čo bol pre deti veľký zážitok. Zlatým klincom boli psovodi, ktorí predviedli poslušnosť a výcvik psov, ale aj prácu psa pri chytaní zlodejov. Pani policajti ďakujeme za krásne dopoludnie a krásne zážitky.

          • Riaditeľské voľno 15.6.2022

          • Riaditeľstvo ZŠ Petrovice oznamuje žiakom a ich zákonným zástupcom, že v stredu 15.6.2022 bude žiakom celej školy udelené riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

          • MDD

          • Medzinárodný deň detí je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta 1. júna. Na našej škole sme sa rozhodli svojim žiakom spríjemniť im ich sviatok športovými aktivitami. Keď sa počasie umúdrilo, tak sme sa vybrali na turistickú vychádzku do Kolárovíc pozrieť sa na miniorloj. Za hudobného doprovodu nášho bývalého žiaka Maťa sme sa vrátili na školský dvor, kde sme si zatancovali, kto vedel aj zaspieval. S veľkou radosťou prijali deti správu od rodičov, že guľáš je hotový. Kto spapal svoju porciu, bol odmenený sladkosťami od rodičov a od obce. Veríme, že prežili pekný deň a prajeme im, aby mali šťastné a spokojné detstvo a aby dostávali od svojich blízkych čo najviac lásky.

            Ďakujeme za prípravu guľášu, sladkosti a čas strávený prípravou tohoto dňa rodičom z rodičovského združenia  a obecnému úradu za sladké balíčky.

          • Deň matiek

          • Mama je tá, ktorá je pri nás keď sme chorí, je naším prvým učiteľom, inšpiruje nás. Vie byť aj prísna, pretože sa snaží, aby z nás boli šikovní a usilovní ľudia. Deň matiek je príležitosť, všetko toto si pripomenúť a zároveň dôvod, aby sme našej mame spravili v tento deň radosť. V Petroviciach sme Deň matiek oslávili v stredu 11.5. Deti z MŠ a ZŠ Petrovice si pod vedením triednych učiteliek pripravili program, s ktorým vyčarili úsmev na tvárach svojich mamičiek, babičiek, ale aj oteckov. S programom vystúpili aj deti zo súkromnej ZUŠ Yamaha, či už hrou na hudobný nástroj alebo spevom. Ďakujeme pani učiteľkám- Holíncovej, Vrúbelovej a Bulíkovej za pomoc pri programe. Vďaka patrí aj obecnému úradu za zorganizovanie a pozvanie. Po dvoch rokoch to bolo príjemne strávené popoludnie.

            Všetkým našim mamičkám prajeme, aby im deti prinášali viac radostí ako starostí, a aby náš obdiv k nim vydržal v našich srdciach nielen v deň tohto sviatku, ale po celý rok. Ďakujeme.

          • Bábkové divadlo Žilina

          • V utorok 10.5 sme sa vybrali do bábkového divadla do Žiliny. Čakalo nás predstavenie Snehulienka, ktoré nás malo naučiť prijať zodpovednosť za svoje správanie v spoločnosti  a osvojiť si ohľaduplnosť k všetkým bez rozdielu. Veríme, že deťom sa predstavenie páčilo.

          • Deň Zeme II.

          • Krásne počasie sme využili na úpravu okolia školy. Žiaci pracovali ako včeličky. Ukázali, že práca s pracovným náradím im nie je cudzia. Okrasné záhony sme spoločne  vyčistili od buriny, pozametali školský dvor, pozberali odpadky v blízkom okolí školy. Najviac sa deti tešili, keď si mohli do vyvýšených záhonov zasadiť prinesené semienka. Už sa tešíme na zber úrody!

          • Stavanie mája

          • Máj, máj, máj zelený

            pod oblôčkom sadený...

            V škole nám  takýto máj pod oblokmi vyrástol v piatok 29.4.  Mesiac máj sa viaže k obdobiu lásky, energie a zrodu nového života. Symbolom tohto obdobia je aj strom ,,máj“, ktorý predstavuje zdravie a vitalitu pre všetky ženy a dievčatá. Dievčatá náš školský máj ozdobili pestrými stužkami a chlapci ho preniesli na miesto postavenia, kde sa ho ujali chlapi z obecného úradu. Chlapi ho postavili a pripevnili, za čo im patrí veľké ďakujeme. Nechýbali známe ľudovky, spev, tanec a zábava. Verme teda, že tento náš školský máj prinesie všetkým radosť.

          • Deň Zeme na našej škole!

          • 22.apríl je vyhlásený za Medzinárodný deň Zeme. Preto sme sa aj my na našej škole rozhodli usporiadať aktivity k tomuto dôležitému dňu.  Každá pani učiteľka mala pripravený program v triede. Prezentácie, hry, pracovné listy, súťaže, práca s odpadovým materiálom. To všetko sa prelínalo celým vyučovaním. Triedy vyrobili aj krásne výtvarné diela, ktoré nám budú nadobudnuté informácie o ochrane našej planéty pripomínať. Vieme, že na našu Zem treba myslieť každý deň, nie len 22. apríla a preto budeme pokračovať v malých krokoch a aktivitách. Keď nám to počasie dovolí vyberieme sa von a vyčistíme si okolie.

          • Slávik Slovenska

          • Vo štvrtok 21.4. sa školou ozývali hlasy najtalentovanejších žiakov z jednotlivých tried. V tento deň sa u nás konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. Žiaci svojím spevom a výberom piesní nás presvedčili o tom, že o folklór a ľudové piesne je stále záujem. Všetkým zúčastneným patrí naše uznanie za účasť, výhercom gratulujeme a prajeme im mnoho úspechov na okresnom kole.

            Víťazí:

            I. kategória- ročníky 1. – 3.

            1. miesto: Sofia Holíncová
            2. miesto: Nela Šimúnová, Simona Zahradníková
            3. miesto: Samuel Grofčík, Vanesa Fupšová

            II. kategória- ročníky 4. – 6.

            1. miesto: Natália Kameniarová
            2. miesto: Adela Várošová
            3. miesto: Oliver Ometák
          • Veľkonočné tradície

          • Šibi, ryby, mastné ryby,
            kus koláča od korbáča.
            Ešte k tomu groš,
            aby bolo dosť.

            Veľká noc je nielen najdôležitejším kresťanským sviatkom, ale aj oslavou jari a nového života. Tieto sviatky vždy boli späté s obdobím veselíc, ľudových zvykov a tradícií. Jednou z najkrajších tradícii je zdobenie kraslíc. Uplynulý týždeň sa kraslice zdobili aj u nás v škole s rôznym materiálom a rôznymi technikami. Veľkonočným symbolom je aj baránok, ktorého mali možnosť dievčatá si ozdobiť. Chlapci si zasa plietli korbáče, aby dievčatá mali čím vyšibať.

            Ďalšou tradíciou je, že deti na lúke hľadajú kraslice, ktoré pre ne ukryl veľkonočný zajačik. Vajíčkobranie alebo "egg hunt" má dávne korene aj v našich končinách. Milý zvyk si pripomenuli žiaci s pani učiteľkou na školskom dvore. Dobrodružné hľadanie maškŕt bolo pre nich veľkou zábavou.

            Výsledky nášho spoločného predveľkonočného týždňa môžete vidieť vo fotoalbume. A veru je čo obdivovať!

            Príjemné prežitie veľkonočných sviatkov, veľa zdravia a pohody vám praje kolektív ZŠ Petrovice.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 4.4.2022 (v pondelok) sa po dvoch rokoch konal prezenčnou formou slávnostný zápis budúcich prvákov do 1. ročníka na školský rok 2022/2023. Deti prichádzali v sprievode rodičov, na chodbe ich starší žiaci zobrali pod ,,svoje krídla" a priviedli k pani učiteľkám do triedy, kde začalo "veľké skúšanie". Všetko prebiehalo hravou formou, aby sa deti čo najviac uvoľnili a predviedli, čo dokážu. Okrem rozhovoru absolvovali depistážny test, ktorý odhalil ich grafomotorické schopnosti. V telocvični zasa predviedli svoje fyzické schopnosti. Ako odmenu za vynikajúcu prácu dostali medailu s pamätným listom a drobný darček.

            Veríme, že sa im u nás v škole páčilo a tešíme sa na nich budúci školský rok, keď sa na nás budú usmievať z prváckych lavíc.

          • Noc s Andersenom

          • Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie na podporu čítania rozprávok. Tento deň je zároveň výročím narodenia známeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, ktorý sa narodil práve 2. apríla v roku 1805. Rozprávková noc sa tento rok konala 1.4. Bola to noc plná kreativity, dobrodružstiev a súťaží. Všetci sme sa stretli večer o 18.00 hodine v škole a po úvodnom zoznámení sa s akciou a po prezentácii o Andersenovi, prišiel do školy nečakaný hosť. Prišiel sám pán Andersen. Úryvkami z rozprávok nás voviedol do rozprávkovej noci, ktorá nás čakala. Deti mali hádať, z ktorej rozprávky je úryvok. Pán Andersen každého odmenil medailou, zaželal nám veľa úspechov a pobral sa ďalej za inými čitateľmi. Potom sme sa rozdelili do skupín. Počas celého večera mali skupiny možnosť získavať body v rôznych súťažiach, ako napríklad hádanky o rozprávkach, pantomíma, roztápali ľadové srdce Snehovej kráľovnej, vytvorili jej kráľovskú korunu, modelovali srdce z plastelíny, skladali obrázky z črepín, lúštili zápalkové hlavolamy, skladali rozstrihanú rozprávku, hľadali poklad v budove školy s baterkou. Lietajúci kufor, ktorý priletel na začiatku akcie ukrýval tajomstvo v podobe torty, na ktorej si všetci pomaškrtili. Pre odvážlivcov čakala aj skúška odvahy, po ktorej sme sa už chystali na spanie. Spokojne všetci zaliezli do spacákov a mohli snívať o Snehovej kráľovnej, Škaredom káčatku, či o Dievčatku so zápalkami. Celý večer sa niesol v duchu zábavy a všetci sa s radosťou zapojili do pripravených aktivít. S certifikátom o absolvovaní akcie, s veľkou kopou zážitkov a s deficitom spánku odchádzali ráno všetci spokojní domov. Veríme, že o rok si akciu zopakujeme.

            Vďaka patrí všetkým rodičom za bohaté občerstvenie. Ďakujeme.