• Hviezdoslavov Kubín- okresné kolo

          • V piatok 24.marca 2023 sa v Bytči konal 69. ročník okresnej súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín. V konkurencii mladých recitátorov sa podarilo presadiť Sárke Zajacovej, žiačke IV. triedy, ktorá sa vo svojej kategórii umiestnila na krásnom prvom mieste.

            Sárke srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole!

             

          • Zápis do 1. ročníka

          •  

            Termín zápisu budúcich prvákov pre školský rok 2023/2024

            je 3. apríl 2023 (pondelok) od 13:30 do 16,00 hod.

             

            Milí rodičia!

              

            Opäť je tu obdobie, kedy sa  rozhodujete, ktorá základná škola bude pre Vaše dieťa tá správna. 

            V našej škole nájdete :

            moderné interaktívne vybavenie tried, školskú knižnicu,

            ŠKD pred a po vyučovaní, ZUŠ YAMAHA priamo v škole, pestrá ponuka krúžkov, služby pedagogických asistentov a špeciálneho pedagóga,

            škola v prírode, plavecký výcvik, anglický jazyk od 1.ročníka,

            výlety, exkurzie, tematické dni a pod.

            Nástup do školy je jedným z významných období v živote dieťaťa.  Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov. 

            Na stránke školy je prístupná elektronická prihláška, ktorú môže vypísať zákonný zástupca dieťaťa vopred online doma. Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov: 1._priloha.doc.  (Venujte prosím zvýšenú pozornosť presnému zápisu rodného čísla a mien aj s diakritikou, aby sme v budúcnosti predišli nepresnostiam v osobných údajoch.) Údaje z neho budú zadané do informačného systému školy (ASC agenda). Výrazne sa tým skráti doba vybavenia zápisu. Ponúkame možnosť nahrať aj sken rodného listu, aby sme vedeli údaje skontrolovať vopred. Veríme, že oceníte tento moderný spôsob, ktorý Vám zaberie maximálne 10 minút v pohodlí domova. Škola si prihlášku vytlačí a v čase zápisu ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu. Dokumenty a údaje v nich uvedené podliehajú pri spracovávaní prísnym pravidlám v súlade so Zákonom o ochrane osobných údajov, nie sú poskytované tretím stranám a slúžia len na účely zápisu Vášho dieťaťa do našej školy (dátum narodenia dieťaťa, jeho rodné číslo, trvalý pobyt) a neskôr na účely vzájomnej komunikácie (Vaše mobilné číslo) a vytvorenie prístupu do školského systému Edupage (Vaša emailová adresa).

            Pozor : V prípade, ak nevyplníte elektronickú prihlášku, môžete na zápis priniesť už vyplnenú printovú verziu prihlášky: Prihlaska-Dotaznik_k_zapisu_do_1._rocnika.doc

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie pisomne_vyhlasenie.doc.

            Chceme upozorniť, že i keď sa rozhodnete dať dieťaťu „odklad“ od plnenia povinnej školskej dochádzky, je potrebné s ním prísť na zápis do prvého ročníka základnej školy. Vyplniť danú žiadosť: odklad_ziadost.doc. Nezabudnite doručiť aj prílohu k žiadosti: buď odporučenie pediatra alebo odporučenie psychológa.

            Škola sa pri zápise riadi nasledovnými usmerneniami: usmernenia k zápisu.

            Tešíme sa na Vás

            Mária Levková

            marec 2023

             

          • Beseda s pani doktorkou

          • Streda 22. marec bol dňom bohatým na aktivity v našej škole. Pozvanie na besedu prijala pani doktorka, ktorá prišla deťom porozprávať o zdraví, o lekároch a o vyšetreniach. Rozprávala sa s deťmi o tom, ako prebieha vyšetrenie u lekára- od prijatia pacienta, zistenia aktuálneho stavu, merania teploty, kontrola hrdla, počúvania srdca a pľúc fonendoskopom, merania okysličenia krvi oxymetrom. Pomenovala im niektoré časti tela, deti si vyskúšali niektoré spôsoby vyšetrenia, ukázala im ako vyzerajú röntgenové snímky, kanyla. Rozhovor viedla s deťmi k tomu, aby sa deti lekára nebáli a zdravo sa stravovali. Pani doktorka ukázala deťom pokus, na ktorom videli aké je dôležité vyberať si, čo jeme a čo pijeme, aby to neškodilo nášmu organizmu. Na záver deťom zodpovedala ich zvedavé otázky. Pani doktorka ďakujeme za váš čas, skúsenosti a informácie.

          • Svetový deň vody

          • Voda- základ života, veľký dar pani Zeme. Práve dnes 22. marca je deň, kedy si pripomíname tento dar a význam vody pre celý svet.  Jej dôležitosť sme si pripomenuli aj s deťmi v škole. Začali sme hneď ráno, keď žiaci pri dverách všetkých vítali pohárom čistej vody, čo je veľmi prospešné pre naše zdravie. Ďalšie aktivity sa konali v triedach - prezentácie, omaľovánky, pracovné listy, ochutnávka vody so zaviazanými očami, žiaci plnili rôzne úlohy, za ktoré dostávali kvapky, tie si lepili na  čelenky, aby sa z nich mohli stať strážcovia, králi a kráľovné čistých riek. Pani Kvapke vytvorili krásne šaty a tá si teraz pyšne stojí v škole. Do aktivít sa zapojili aj starší žiaci, ktorí dnes prišli na návštevu do školy. Zaspomínali si na ,,staré časy“ na našej škole.

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21.3. Deň Downovho syndrómu- deň, ktorý si pripomíname farebnými/rozdielnymi ponožkami. Rozdielnymi ponožkami chceme poukázať na to, že chápeme inakosť, že je normálna a že ju akceptujeme.

            Prečo práve ponožky? Boli vybraté symbolicky, lebo pri troche fantázie pripomína ich tvar chromozómy.

            Prečo práve 21.3.? Lebo na 21 chromozóme nevznikne pár, ale vytvorí sa nadbytočný chromozóm, teda vznikajú 3  chromozómy.

            Aj na našej škole chápeme inakosť.

          • Riaditeľské voľno

          • Podľa paragrafu 150 ods 5) zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov dňa 15.3.2023 (streda) z dôvodu pohrebu zamestnanca školy udeľuje na tento deň riaditeľka školy so súhlasom zriaďovateľa riaditeľské voľno.