• Stavanie mája

          • Posledný aprílový deň sa aj na našej škole dodržiavajú tradície. Ráno sme sa všetci zhromaždili na školskom dvore s jedným spoločným cieľom- ozdobiť a postaviť máj. Dievčatá ozdobovali máj farebnými stuhami, čím mu dodali nádych jarného veselia. Chlapci sa chopili mája a s pomocou dospelých ho začali stavať. Pri stavbe nás sprevádzali melódie heligónok, na ktorých nám zahrali Samko s Maťom. Ich hudba dodala celému podujatiu ďalší rozmer a ešte viac nás priblížila k sebe navzájom. Naše úsilie a spolupráca nám priniesli nielen krásny máj, ale aj pocit hrdosti a radosti z toho, že sme to dokázali spoločne.

            Stavba mája je pre našu školu viac ako len tradícia. Je to príležitosť pre žiakov aj učiteľov spojiť sa a vytvoriť niečo krásne a jedinečné. Tešíme sa na ďalšie spoločné podujatia a na ďalšiu príležitosť preukázať našu silu a jednotu.

          • Návšteva sokoliarky Daniely

          • V našej škole sme mali v piatok 26.4. výnimočnú príležitosť privítať skvelú hosťku - sokoliarku Danielu, ktorá nás zaviedla do fascinujúceho sveta prírody. Jej príchod bol nielen vzrušujúcim zážitkom, ale aj neuveriteľnou možnosťou učiť sa o zvieratách, s ktorými väčšina z nás bežne neprichádza do kontaktu. Zdieľala s nami svoje znalosti o rozmanitosti prírody, jej krehkosti a zraniteľnosti. Ale jeden z najzaujímavejších bodov jej prednášky bol venovaný sovám. Daniela nám priniesla fascinujúce informácie o týchto tajomných nočných tvoroch, navyše nám nielen hovorila o nich, ale sme mali šancu vidieť ich aj na vlastné oči, keď nám ich predviedla priamo v triede. Pre mnohých z nás to bolo prvýkrát, čo sme mali takú blízku interakciu s týmito nádhernými tvormi. Ďakujeme Daniele za jej čas a za zdieľanie svojich znalostí s nami. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá a objavy v rámci nášho vzdelávania o prírode!

          • Deň Zeme

          • Včera- 22.4. sme sme aj v našej škole oslavovali Deň Zeme. Bol to deň vzdelávania, tvorivosti a zodpovednosti voči našej planéte. Jednou z aktivít bola výroba plagátov, na ktorých sme zdôraznili dôležitosť environmentálnej ochrany. Okrem toho sme sa venovali tvorbe pracovných listov, ktoré nás viedli k pochopeniu ekologických problémov a k hľadaniu riešení. Diskutovali sme taktiež o dôležitosti recyklácie. Vytvorili sme si tiež tzv. "lapbook", ktorý slúžil ako kreatívny spôsob zdieľania informácií a vedomostí o Dni Zeme. Naše lapbooky boli plné farebných obrázkov, zaujímavých faktov a osobných zážitkov, ktoré sme mohli zdieľať so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Nezabúdajme, že spoločne môžeme dosiahnuť veľké veci a urobiť veľa pre našu planétu!

          • ,,Barbie upratuje Slovensko" na našej škole

          • Dnes 19.4. sme na našej škole absolvovali akciu s názvom "Barbie upratuje Slovensko". Spravili sme niečo pozitívne pre našu dedinku, naše životné prostredie, našú krajinu. S cieľom zlepšiť stav okolia našej školy sme sa rozhodli vyzbierať odpadky v jej okolí. Od obyčajných papierových odpadkov až po drobný plastový odpad sme zbierali všetko, čo sme našli. Každý z nás venoval svoj čas a energiu tejto akcii. Nebolo to len o upratovaní, ale aj o vytváraní povedomia o dôležitosti udržiavania čistého prostredia. Spoločne sme dokázali, že aj malé kroky môžu mať veľký dopad!

          • Zápis do prvej triedy

          • V pondelok 8. apríla sme sa s radosťou a očakávaním stretli na našej škole, aby sme privítali predškolákov s ich rodičmi na zápise do prvej triedy. Je to významná udalosť v živote každého dieťaťa. Deti prišli v sprievode rodičov, no úlohy museli splniť samé. Pracovali s veľkým nasadením, aby všetko zvládli. Vydali zo seba to najlepšie, čo sa v nich skrýva. Na záver dostali diplom, medailu a malú maškrtu. Naším cieľom je poskytnúť deťom bezpečné a podporné prostredie, kde sa môžu učiť, rásť a rozvíjať svoj potenciál. Veríme, že s podporou ich rodiny a s našou odbornou starostlivosťou budú mať  deti úspešný školský rok.  

            Sme vďační, že sme mohli byť súčasťou tohto dôležitého momentu vo vašom živote a tešíme sa na to, ako budeme spoločne sprevádzať deti na ich školskej púti.

          • Návšteva predškolákov

          • Dňa 4. apríla sme mali tú česť privítať malých predškolákov na návšteve u našich prváčikov. Prváci mali príležitosť ukázať našim predškolákom, čo sa už v škole naučili. Spolu so svojimi pani učiteľkami absolvovali niekoľko aktivít ako maľované čítanie, pexeso na interaktívnej tabuli, či spoznávanie stromov formou priraďovania a rozprávania. Predškoláci boli úplne pohltení atmosférou školy a boli veľmi nadšení, keď mohli za pomoci prvákov riešiť úlohy. Tento deň bol pre nich nielen príležitosťou na zábavu, ale aj na vzdelávanie a budovanie dôvery voči školskému prostrediu. Naši prváčikovia sa tiež cítili veľmi hrdí, keď mohli byť vzorom pre našich malých návštevníkov. Tento zážitok im pomohol prejaviť ich vedomosti a zručnosti a posilnil ich pocit spoluzodpovednosti voči ostatným. Veríme, že sa naši predškoláci na následné školské roky tešia a že tento deň im pomohol pochopiť, aké vzrušujúce a príjemné je byť súčasťou našej školskej rodiny.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Chceš patriť do našej veľkej rodiny

            ZŠ s MŠ Petrovice ?

             

             

            Srdečne pozývame všetkých budúcich prváčikov

            spolu so zákonnými zástupcami na

             

            SLÁVNOSTNÝ ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

             

             

            ktorý sa uskutoční dňa

            8.apríla 2024

            v čase od 13,30 – 16,00 hod. v budove školy

             

            V škole nájdete :

            moderné interaktívne vybavenie tried, školskú knižnicu,

            ŠKD pred a po vyučovaní, ZUŠ YAMAHA priamo v škole, pestrá ponuka krúžkov, služby pedag. asistentov a špeciálneho pedagóga,

            škola v prírode, plavecký výcvik, anglický jazyk od 1.ročníka,

            výlety, exkurzie, tematické dni a pod.

             

            Viac podrobností nájdete na našej webovej stránke www.zspetrovice.edupage.org

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠ SR č. 163/2022 Z. z., riaditeľka Základnej školy s materskou školou Petrovice

             

            u d e ľ u j e

            dňa 27.03.2024 /streda/

            riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy.

            Viac info: Riaditelske_volno.doc

          • Veľká noc v Sobášnom paláci

          • S príchodom Veľkej noci sa naše okolie zapĺňa radosťou, farbami a kreativitou. Toto obdobie nám dáva príležitosť vziať si čas na tvorenie, spoznávanie tradícií a budovanie spoločnej atmosféry. Spolu so žiakmi sme sa vybrali v utorok 25.3. do Bytče do Sobášneho paláca, kde nás čakala prednáška od pani etnologičky o tradičných zvykoch, obradoch a poverách veľkonočného obdobia. Po prednáške nás čakali tvorivé dielne, kde si žiaci vyrábali z drôtu veľkonočné ozdoby. Ich kreativita a tvorivosť boli úžasné. Všetci odchádzali domov s krásnymi výtvormi. Ďakujeme všetkým v Sobášnom paláci za krásne dopoludnie.

          • Noc s Andersenom

          • Každoročne na celom svete si pripomíname Medzinárodný deň detskej knihy pri príležitosti
            narodenia dánskeho rozprávkara a spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Tento rok
            nebolo tomu inak ani na našej škole. Žiaci tretieho a štvrtého ročníka prežili z 22.3.2024 na
            23.3.2024 rozprávkovú noc v škole. A ako sa hovorí, každá noc má svoju čarovnú moc, tak aj
            táto naša v znamení rozprávky Snehová kráľovná bola čarovná, veselá a plná detského
            smiechu a džavotu. Pred vstupom do kráľovstva rozprávok si žiaci z klobúka vylosovali
            snehovú vločku a rozdelili sa do družstiev. Každý, kto chcel vstúpiť do kráľovstva sa podpísal
            na rozprávkovú listinu. Na úvod sme si porozprávali niečo o živote rozprávkara H.CH.
            Andersena a spoločne sme čítali rozprávku o Snehovej kráľovnej. Deti pozorne počúvali,
            nakoľko ich vedomosti sme si overili neskôr v kvíze. Počas cele noci žiaci získavali za splnené
            úlohy Andersenove dukáty. Lúštili presmyčky, skladali puzzle, roztápali srdce ľadovej
            kráľovnej, ....... Deti svoju tvorivosť preukázali v zhotovovaní kráľovských korún. Tmavé
            chodby ukrývali obálky s úlohami o rozprávke Snehová kráľovná, odvaha a bystré očká detí
            ich ľahko našli a splnili. Nakoniec nás čakala pátračka v podobe ukrytého pokladu, ktorý deti
            našli a spoločne sme si na ňom pochutnali. Po úspešnom pátraní sme sa uložili do postieľok –
            spacákov a zaspávali pri nočnej rozprávke. Ráno pred príchodom rodičov sme deťom
            odovzdali diplomy, odznaky a ocenenia. Zažili sme neopakovateľné spoločné chvíle a už teraz
            sa tešíme na ďalšiu noc v kráľovstve rozprávok.

          • Svetový deň vody

          • Dňa 22. marca oslavujeme Svetový deň vody. Tento deň nám pripomína, že voda je základným pilierom nášho života a bez nej by neexistoval žiaden život. Voda nie je len tekutinou, ktorú pijeme, ale je to zdroj života. Je nevyhnutná pre rast rastlín, pre fungovanie našich orgánov a je základom pre život všetkých tvorov na Zemi. Tento deň je príležitosťou na to, aby sme si uvedomili, aký veľký vplyv má naše správanie na vodu a aké dôsledky to môže mať nielen pre nás, ale aj pre celý ekosystém. Na našej škole sme si v tento dôležitý deň pripravili pre našich žiakov rôzne vzdelávacie aktivity. Medzi ne patrili: diskusie o dôležitosti vody pre život, o kolobehu vodu v prírode, kreatívne aktivity, ako maľovanie, či vytváranie plagátov s vodnou tematikou.

            Majme na mysli, že každý z nás môže prispieť k lepšej budúcnosti vody a celej našej planéty.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese. V tomto roku je to jubilejný 70. ročník. Na našej škole sme si zorganizovali školské kolo tejto súťaže vo štvrtok 7.3. Zúčastnili sa ho
            najlepší recitátori triednych kôl. Všetci sa na prednes zodpovedne pripravili,
            porota však musela vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:
            1. miesto Benjamín Bystriansky
            2. miesto Vanesa Plšková
            3. miesto Samuel Grofčík
            Víťaz postupuje na okresné kolo do Bytče. Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Karneval

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. No a tento rok bol tým šťastným dňom 10. február. Krásna výzdoba už niekoľko dní avizovala, že tohoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci od prváčikov až po štvrtákov sa nevedeli dočkať. Celá sála v kultúrnom dome sa premenila na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti, v podobe veštíc, ale aj nežných princezien, pirátov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Neuveríte, ale prišiel aj balón, čistiaci prostriedok a aj soľnička s koreničkou nemohli chýbať. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť  farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Niektorí žiaci prezradili, že výroba ich masiek bola náročnejšia, pretože trvala aj niekoľko dní. Preto sa chceme poďakovať rodičom i starým rodičom za ich spoluprácu. V sále bolo skutočne veselo. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa a súťažili. Do súťaží sa zapojili aj rodičia a priatelia školy. Porota mala najťažšiu úlohu a nakoniec odmenila tie najkreatívnejšie masky vecnými cenami, no a ostatní dostali sladkú odmenu. Nakoniec sa losovala tombola a touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí prispeli do tomboly vecnými darmi. ĎAKUJEME!!!

            Na karnevale je vždy skvelá zábava a ten náš bol nezabudnuteľný. Už teraz sa tešíme, že sa aj o rok opäť prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy.

          • Bábkové divadlo Žilina - Perinbaba

          • Vo štvrtok 11.1.2024 sme sa s našimi žiakmi zúčastnili divadelného predstavenia Perinbaba. Spoločne sme sa preniesli do zasneženého kráľovstva Perinbaby. Tento príbeh je jednou z najznámejších zimných rozprávok. V hre sme mohli vidieť prvky slovenského folklóru a ľudovej tradície. Herci nám spolu s bábkami, predostreli príbeh lásky Jakuba a richtárovej dcéry Alžbetky, ktorým chcela šťastie prekaziť macocha a jej dcéra Dora, ktoré svojím správaním vytvárali veľa humorných situácií. Nakoniec  sme sa opäť  presvedčili, že láska, spravodlivosť  a dobro zvíťazia nad zlom a klamstvom. S predstavením sme boli veľmi spokojní, čo sme potvrdili aj záverečným potleskom. 

          • Posedenie pri stromčeku

          • Posledný deň pred Vianocami, sme už tradične v škole strávili školskou besiedkou. Pod vedením pani vychovávateľky sa žiaci naučili krásne vianočné básne, vinše. Vypočuli sme si spev našich žiakov pod vedením Kristínky Vrúbelovej. Krásnou pohybovou vsuvkou bol tanec, ktorý sa žiaci naučili na tanečnom krúžku. Ľudovým pásmom zavinšovali všetkým kamarátom šťastné a veselé Vianoce. Na záver sme si spoločne zaspievali najznámejšie koledy. Plní očakávaní a vianočnej nálady, sme sa všetci rozbehli do našich domovov, kde budeme čakať na tie najkrajšie sviatky- Vianoce.

          • Vianočné vinšovanie v Zariadení pre seniorov

          • V tento predvianočný čas sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka, spolu s pani učiteľkami, vybrali do Zariadenia pre seniorov potešiť babičky a deduškov. Ľudovým pásmom im deti vyčarovali úsmev na tvári. Pri počúvaní pranostík, vinšov, kolied sa starkým zaleskla aj slzička v oku.  Veríme, že deti im vytvorili príjemnú vianočnú atmosféru. Ďakujeme pani Holíncovej za krásne koledy, ktorými program obohatila.

            Milé babičky a deduškovia, ako povedali deti na záver vinšovania: Prajeme Vám šťastné a veselé Vianoce.